Piec Ani z wędzarką

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pewnego dnia w domu Ani i jej męża wybuch pożar. Przyczyną były zbyt rozgrzane spaliny wydobywające się z wkładu kominkowego zamontowanego bez przestrzegania zasad bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Od tego momentu właściciel domu zaczęli myśleć o wymianie kominka z wkładem na piec Kuzniecowa.

Efektem wspólnych rozmów był projekt pieca chlebowo-grzewczego z wędzarką wyposażonego w palenisko umożliwiające palenie węglem. System dwukomorowy stosowany w piecach Kuzniecowa pozwala zrobić wędzarkę, ponieważ w górnej komorze pieca można utrzymać stałą niedużą temperaturę (około 60 st.) dla wędzenia. Okazało się, że właściciele to pasjonaci tego sposobu obróbki mięs i ryb, a perspektywa wędzenia szczególnie zimą bez potrzeby wychodzenia na zewnątrz bardzo się im spodobała.

Dodatkową cechą tego pieca jest to, że jego palenisko jest dostosowane do palenia węglem. Po drobnej modyfikacji, którą jest odkrycie rusztu, można w palenisku spalać węgiel.  Jednak jeśli chodzi o najczystsze spalanie (które jest priorytetem w piecach Kuzniecowa), najlepsze rezultaty daje palenie drewnem.

Piec został wybudowany pod Węgrowem z ręczne formowanej cegły.  Moc grzewcza 4 kW ( oddaje 96k Wh ciepła na dobę przy dwukrotnym paleniu), waga około 2,8 tony.

Galeria zdjęć

Copyright 2015 by Krosnis
Made by Astacus