Piec Asi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asia jest właścicielką domu z bali, którego wykorzystywała do celów wypoczynkowych (jako dom letniskowy), ale tylko wiosną i latem. Gdy pojawiały się pierwsze chłody musiała zamykać dom na klucz i wracać do miasta. Chciała zamienić swój dom na całoroczny, aby móc wypoczywać w nim także zimą. Przy wyborze konkretnego modelu pieca ważne było, aby posiadał on piekarnik oraz kuchnie, na której będzie można zagrzać wodę oraz ugotować dania wymagające wielogodzinnego „pichcenia”.

Wybudowany piec jest wielofunkcyjny, jest to tzw. ciepłuszka. Posiada duży piekarnik chlebowy, płytę kuchenną, wężownicę dla ogrzewania wody użytkowej. Jego główną funkcją jest ogrzanie piętrowego, 110 metrowego domu z bali. Żeby to zrobić zimą, przy minusowych temperaturach, piec trzeba rozpalić rano i wieczorem.

Piekarnik chlebowy zagrzewa się za każdym razem, gdy piec rozpalamy  w głównym palenisku. Dzięki temu możemy wykorzystywać go do przyrządzania różnych potraw np. babki ziemniaczanej,  kaczki pieczonej, duszonych warzyw. Także zwykłe potrawy jak ciasto drożdżowe lub pieczone jabłka wypieczone w piecu smakują wyjątkowo. Chcą upiec prawdziwą pizzę, dla osiągnięcia wyższej temperatury, można rozpalić ogień bezpośrednio w piekarniku.

Moc pieca 5 kW, przez dobę może oddać 120 kwh ciepła paląc 2 razy. Waga 3,4 tony. Wybudowany na Litwie, miejscowość  Nemunaitis (50 kilometrów od granicy z Polską), z cegły od lokalnego producenta.

 

Opinia klienta:

Piec wybudowany przez Sauliusa stał się prawdziwym sercem domu. Ogrzewamy nim wszystkie jego zakamarki bez konieczności stosowania dodatkowego ogrzewania, często suszymy naczynia, czy przemoczone buty, a także eksperymentujemy z kulinarnymi wyzwaniami. Do tej pory nie wierzyłam, że aby ogrzać dom wystarczy rozpalić raz, lub przy dużych mrozach, dwa razy dziennie, ale to naprawdę działa!

Galeria zdjęć

Copyright 2015 by Krosnis
Made by Astacus