Piec Seweryna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dla Seweryna najważniejszym kryterium przy wyborze pieca było „rzadko podkładać”. Szukał systemu, który zminimalizuje koszty eksploatacji, pozwoli mu się cieszyć widokiem ognia w salonie, a jednocześnie zapewni komfort użytkowania.

Piec grzewczy z piekarnikiem chlebowym wybudowany w miejscowości Nekiełka pod Poznaniem. Do  ogrzania 80 metrowego, piętrowego domu, wybudowanego w technologii szkieletowej, ocieplonego wełną mineralną, wystarczy rozpalić raz na dobę. Piec ma wbudowaną wężownicę dla ogrzewania wody użytkowej (100 l).

Dolna komora pieca ma podwójną ściankę, wnętrze wyłożone jest płytkami szamotowymi. Gwarantuje to bardzo równomierne nagrzanie pieca, odporność na pękania i wydłużony czas akumulowania ciepła. Przy tak małych gabarytach domu, nawet przy minusowych temperaturach wystarczy jedna rozpałka pieca na dobę. Piec został wybudowany z cegieł firmy Lode.

Moc pieca 3,7 kW. Przez dobę może oddać 90 kWh ciepła paląc 2 razy na dobę.  Waga 3,1 tony.

Galeria zdjęć

Copyright 2015 by Krosnis
Made by Astacus