Testowanie pieca aparatem termowizyjnym

1 maja 2014 by in category Kominek z widokiem na jezioro, Salon z kominkiem with 0 and 1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czy ciekawi Was jak zmienia się temperatura rozpalonego pieca w ciągu doby  i jaki ma to wpływ na temperaturę w Waszym domu? Mnie bardzo, dlatego pożyczyłem aparat termowizyjny i przeprowadziłem 24 godzinne testy.

Badany piec to ten na zdjęciu. Jest dwukomorowy, posiada piekarnik chlebowy. Wybudowany z czerwonej cegły firmy Lode, palenisko z szamotowej cegły. Zewnętrzne ścianki pieca są jednowarstwowe, to znaczy zbudowane tylko z czerwonej cegły o grubości 12 cm. Powietrze w palenisku podaje się od dołu (pierwotne) i od góry przez otwory w ściankach paleniska (wtórne). Waga, czyli masa akumulacyjna pieca wynosi około 4,5 tony.

Dom, w którym został wybudowany piec skonstruowany jest w technologii szkieletowej, ściany ocieplone są wełną mineralną o grubości 25 cm, dach wełną o grubości 30 cm. Podłoga izolowana 20 cm styropianu. Okna posiadają potrójne szyby. Dom jest bardzo szczelny. Ma wentylację z rekuperatorem, który działał podczas badania.

W ciągu 2 godzin spalone zostało 14 kg drewna opałowego – dębu (wagę i wielkość drewna  oraz pierwsze chwile w palenisku po rozpaleniu prezentuje na zdjęciach). Po wypaleniu w piekarniku było 260 °C . Przy okazji, korzystając z temperatury wypiekliśmy w piecu 2 pizze. Po 12 godzinach w piekarniku było 110 °C, po 16 godzin 90 °C, po 24 godzin 70 °C

Od rozpalenia starałem się co godzinę robić zdjęcia termowizyjne tej samej ściany pieca. (z 24 godzin brakuje 2 zdjęć). Z pomocą oprogramowania kamery liczyłem średnią temperaturę nagrzanej ściany. Temperatura była mierzona w różnych miejscach pieca. Jako przykład pokazuje histogram, odnosi się on do pieca po 8 godzinach od rozpalenia.

Widać że maksymalną temperaturę zewnętrzna ścianka pieca osiągnęła po 4 godzinach od rozpaleniu. Potem ciepło rozprowadziło się po całym piecu, a średnia temperatura pieca przez dobę spadła nie wiele, to jest 13 °C. Widać wyraźnie jak dolna komora zagrzała się na całej wysokości. Górna komora i rogi pieca zagrzała się dużo mniej.

Ciekawie że są takie momenty gdzie średnia temperatura pieca w trakcie upływu czasu nie spada, a nawet trochę podrasta. Trudno zrozumieć przyczyny tego. No większego wpływu dla ogólnego obrazu to jednak nie robi.

Po badaniu rozpalaliśmy piec ponownie, wkładając 12 kg drewna. Po 11 godzinach (od rana) temperatura w domu wynosiła 24 °C. Dlatego właściciel domu przy temperaturach na zewnątrz ok. 5-8 °C rozpalał piec co drugi dzień.

Podczas eksperymentu średnia temperatura na zewnątrz wynosiła około 7 °C. A ja dodatkowo cały czas mierzyłem też temperaturę w domu. Termometr wisiał około 7 metrów od pieca. Obie temperatury pieca i wnętrza domu umieściłem na wykresie.

Wykres

Konkluzja: w dobrze ocieplonym domu masywny piec wykorzystujący system Igora Kuzniecowa to gwarancja komfortu oraz, równomiernej i stałej temperatury powietrza minimalnym kosztem. Paląc raz dziennie, koszt za drewno opałowe wynosi około 1 euro (4 złote) dziennie. Sezon grzewczy kosztuje około 1000 zł + nagrzany piekarnik za darmo.