Piec Szefa Kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Właściciel pieca jest szefem kuchni w jednej z warszawskich restauracji. Samodzielnie wypieka domowy chleb, jest wielkim fanem pizzy z pieca. Szukał pieca o takiej konstrukcji, która po pierwsze pozwoli mu przeprowadzać eksperymenty kulinarne w piekarniku, w którym będzie można uzyskać wysoką temperaturę potrzebną do profesjonalnego wypiekania pizzy, a po drugie spełni funkcję dogrzewania domu zimą, którą do tej pory nieudolnie pełnił kominek. Jego eksploatacja była o tyle dokuczliwa, że grzał tylko wtedy, kiedy w środku paliło się drewno, a dodatkowo spalony kurz, wychodząc przez kratki, brudził sufit i ściany oraz zatruwał powietrze. Czarne plamy przy kratkach widać na zdjęciach.

Powstał piec chlebowo-grzewczy ze spełniającym wysokie wymagania piekarnikiem. Po dodatkowym rozpaleniu w piekarniku można w nim osiągnąć temperaturę powyżej 400 °C. Powierzchnia nowego pieca zagrzewa się do temperatury około 60 °C, przy której nie występuje przypalanie kurzu. Piec promieniuje przyjemnym ciepłem całą dobę przy jednorazowym paleniu raz na dobę.

Moc pieca 4 kW. Przy dwukrotnym paleniu może oddać 96 kWh ciepła na dobę. Waga około 3,2 tony. Wybudowany w Krępie pod Warszawą z cegły firmy Cekobud.

Galeria zdjęć

Kontakt

Warszawa

+48 729 276 171

info@krosnis.pl

Copyright 2015 by Krosnis
Made by Astacus