OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To słodkie słowo: ekoprojekt

Jest środek listopada, na zewnątrz to śnieg to deszcz, temperatura około 0 stopni. Siedzę w małym, nowym, dobrze ocieplonym domku szkieletowym z antresolą i dorzucam co jakiś czas do żeliwnej kozy, która stanowi tu jedyne źródło ciepła. Ta sytuacja zainspirowała mnie do podjęcia próby odpowiedzi na pytanie – dlaczego deklarowane spełnianie norm czystości spalania w […]

Czytaj dalej

Grzej się zdrowo! O zdrowotnych walorach pieców

Polecamy artykuł w „Świecie kominków” nr 2/2021 (64) opisujący badanie naukowe wpływu pieców kaflowych na nasze zdrowie  przeprowadzone przez austriacki Instytut Doświadczalno-Badawczy Zdunów (VFH).

Czytaj dalej

Alfabet zimowych nawyków

– Piec to serce każdego domu – powiedział i oddalił się polną drogą w stronę lasu kulejąc na lewą nogę i pomagając sobie w spacerze laską. Założył na głowę czapkę z daszkiem. Miała kolor podobny jak cały jego niedzielny garnitur: szarawo-brązowy. Pan Jan, mieszkał w chacie naprzeciwko naszego domu we wiosce, gdzie co roku jeździliśmy […]

Czytaj dalej

Jak działają piece Kuzniecowa?

Przedstawiamy artykuł naszego autorstwa opublikowany w magazynie „Świat Kominków” nr 2(47)/2016 roku. W przystępny sposób opisujemy w nim zasady działania systemu, pokazujemy jego korzyści oraz prezentujemy zdjęcia z różnych realizacji. Zachęcamy do czytania!

Czytaj dalej

Testowanie pieca aparatem termowizyjnym

Czy ciekawi Was jak zmienia się temperatura rozpalonego pieca w ciągu doby  i jaki ma to wpływ na temperaturę w Waszym domu? Mnie bardzo, dlatego pożyczyłem aparat termowizyjny i przeprowadziłem 24 godzinne testy. Badany piec to ten na zdjęciu. Jest dwukomorowy, posiada piekarnik chlebowy. Wybudowany z czerwonej cegły firmy Lode, palenisko z szamotowej cegły. Zewnętrzne [...]

Czytaj dalej

Relacja z warsztatów z udziałem Igora Kuzniecowa Włochy 2017

Międzynarodowe warsztaty z udziałem Igora Kuzniecowa tym razem odbyły się we Włoszech, w górskiej miejscowości San Pietro Vara, nie daleko od znanej turystycznie La Spezi. Ich organizatorem był Andrea Magnolini, uczestnik podobnych warsztatów, które odbywały się w Polsce oraz w Rosji. Uczestnicy pochodzili w większości z Włoch, ale byli też Hiszpanie, przedstawiciele Szkocji i Mołdawii, [...]

Czytaj dalej

Międzynarodowe warsztaty zduńskie z udziałem Igora Kuzniecowa Polska 2016

Przygotowania trwały pół roku. Przekonywanie klientów, ustalanie projektów, ogłoszenia w czterech językach, negocjacje ze sponsorami i wreszcie druk plakatów i zamawianie materiałów. Jednym z ostatnich na liście były kartony. Organizowaliśmy je już w dniu rozpoczęcia warsztatów. Postawiliśmy na miejscową „Biedronkę” jako na pewne źródło tego surowca. – Można dostać u Państwa kilka takich dużych, falowanych [...]

Czytaj dalej