Piec Romana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Właściciele wykańczając swój nowo wybudowany dom poszukiwali skutecznego urządzenia do dogrzewania go wczesną jesienią lub mroźną zimą. Ważny był też dla nich element  dobrego wzornictwa. Poszukiwali prostej bryły, która nieco ociepli nowoczesne wnętrza.

Powstał piec grzewczy z piekarnikiem chlebowym. Aby zachęcić panią domu do kulinarnych eksperymentów w dniu oddania pieca upiekliśmy w nim ciasto drożdżowe. Klienci byli zszokowani naszą sprawnością, a kucharz Stanisław pod wpływem komplementów udostępnił im swój rodzinny przepis. Choć i tak wiadomo, że w przypadku ciasta drożdżowego składniki i ich proporcje to nie wszystko.

Piec wybudowany w Straduniu w okolicach Piły. Moc grzewcza  4 kW, oddaje 96 kWh na dobę przy dwukrotnym paleniu. Waga około 3 tony.

Dziękujemy serdecznie Kominki KOWART za pomoc przy realizacji.

Galeria zdjęć

Copyright 2015 by Krosnis
Made by Astacus